Het zerotolerancebeleid

Een zerotolerancebeleid houdt in dat geen enkele overtreding op de werkvloer wordt toegestaan. Uit de rechtspraak blijkt steeds weer dat het voor werkgevers van belang is een duidelijk beleid te voeren; werknemers moeten weten dat zelfs bij het toe-eigenen van producten met een kleine waarde een ontslag op staande voet kan volgen. Daarnaast moet worden uitgelegd waarom dit beleid wordt gevoerd, dit kan bijvoorbeeld in het personeelshandboek. Het beleid moet vervolgens consequent door werkgever worden toegepast, zonder daarbij de waarde van (bijvoorbeeld) de spullen mee te wegen, dan wel rekening te houden met het functioneren van de werknemer of de duur van het dienstverband.

Wat speelt er in deze zaak?

Werknemer is sinds 8 juni 2022 in dienst als leidinggevende bij supermarktketen Dirk en functioneert goed. Uit onderzoek van een extern bureau in 2024 blijkt echter dat werknemer meerdere keren niet heeft betaald voor boodschappen die hij heeft toegeëigend. Het gaat om een pakje kaas, een half brood en een blikje Red Bull. Werknemer beweert de boodschappen wel degelijk te hebben betaald, dan wel enkele dagen later. Uit onderzoek van het onderzoeksbureau SecMan blijkt dat dit nooit is gebeurd. Werknemer wordt daarom vervolgens op 31 januari 2024 op staande voet ontslagen. Werknemer stapt naar de rechter en verzoekt om verschillende vergoedingen en opheffing van het door werkgever opgelegde winkelverbod. 

Oordeel kantonrechter

De kantonrechter overweegt het volgende: werknemer erkent dat hij op 7 en 21 januari 2024 het pakje kaas, een half brood en een blikje Red Bull heeft meegenomen zonder te betalen. Het is duidelijk dat hij later ook niet heeft betaald. Dat werknemer na het ontslag alsnog heeft betaald, acht de kantonrechter niet relevant omdat dit niet uit eigen beweging is gebeurd. Het zich ongeoorloofd toe-eigenen van eigendommen van de werkgever wordt bij elke werkgever als een ernstig incident gezien, maar vanwege het zerotolerancebeleid van Dirk wordt dit de werknemer zwaarder aangerekend. De kracht van een zerotolerancebeleid ligt juist in het toepassen daarvan, ook in het geval van een lang dienstverband of goed functioneren. Bij het aannemen van een dringende reden voor ontslag op staande voet houdt de kantonrechter ook rekening met het feit dat werknemer als leidinggevende een voorbeeldfunctie heeft. Het ontslag is onmiddellijk gegeven, aangezien er direct is gehandeld na de resultaten van het onderzoeksbureau. Dirk is aan de werknemer geen transitievergoeding verschuldigd en het winkelverbod blijft in stand.

 

Meer weten?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor