Ontslag op staande voet door bedreigend WhatsApp-bericht

Een uitspraak die wij graag met u willen delen, is een uitspraak waarin bedreigingen door de werknemer aan het adres van de werkgever aan de orde was. Voor de werkgever was dit aanleiding om de werknemer op staande voet te ontslaan. In hoger beroep werd uiteindelijk geoordeeld het ontslag op staande voet rechtsgeldig was.

Wat speelde er?

Werknemer is per 11 november 2019 in dienst getreden bij Fieldwork B.V. Op 5 februari 2020 heeft werknemer zich ziek gemeld. Fieldwork heeft werknemer meerdere keren opgeroepen voor werk, omdat de bedrijfsarts op 19 maart 2020 had vastgesteld dat werknemer (vanaf week 13) kon beginnen met re-integreren. Dit had geen effect op werknemer en daarom werd werknemer door Fieldwork uitgenodigd om op gesprek te komen. Werknemer heeft de oproep van Fieldwork om op kantoor te verschijnen in een e-mail aangeduid als een ‘dreigbrief’ en het ‘walgelijk’ en ‘misselijkmakend’ genoemd dat Fieldwork dreigde met een loonstop. Uiteindelijk heeft Fieldwork de loonstop opgelegd met ingang van 31 maart 2020. Werknemer heeft geen gehoor gegeven aan de oproep van Fieldwork om op kantoor te komen.

Nadat werknemer de bedrijfsarts had bezocht is werknemer door Fieldwork uitgenodigd voor een gesprek op 16 april 2020. Inmiddels was de situatie van werknemer verslechterd en moest zijn situatie opnieuw moeten worden beoordeeld door de bedrijfsarts. De bedrijfsarts heeft vervolgens een ongewijzigd advies gegeven. In juni 2020 hebben Fieldwork en werknemer twee gesprekken gevoerd onder begeleiding van een mediator. Na het tweede gesprek heeft werknemer een WhatsApp-bericht gestuurd aan de directeur van Fieldwork met als inhoud: “Jij gaat kapot.” Werknemer had geen spijt van dit bericht en stuurde hierna nog eens: “Dit is mijn reactie op je kut bericht tijdens mijn ziekte. Ik ben woedend denk je macht op mij uit te oefenen idioot.

Fieldwork heeft diezelfde dag werknemer bij brief op staande voet ontslagen. Reden voor het ontslag op staande voet was dat werknemer zich (ernstig) had misdragen tijdens het mediationgesprek waarbij werknemer na afloop zowel de directeur van Fieldwork als de mediator op ernstige wijze heeft bedreigd. De directeur van Fieldwork heeft enkele dagen later bij de politie aangifte gedaan van de bedreiging door werknemer.

Hoe oordeelde de rechter?

De kantonrechter oordeelde op 18 juni 2020 dat het gegeven ontslag op staande voet niet rechtsgeldig was. Werknemer had het WhatsApp-bericht “jij gaat kapot” niet moeten sturen omdat het als dreigend kan worden ervaren, maar het bericht vormt volgens de kantonrechter geen dringende reden die ontslag op staande voet rechtvaardigt, omdat niet duidelijk is of werknemer het als een bedreiging met het toebrengen van lichamelijk letsel heeft bedoeld.

De werkgever is het met het oordeel van de kantonrechter niet eens en gaat in hoger beroep.

Het Gerechtshof oordeelt anders dan de kantonrechter. De directeur van Fieldwork heeft het bericht van de werknemer gelet op de setting van de mediation, de boosheid en/of de fysieke agressiviteit van werknemer, de gemaakte opmerkingen en het afbreken van het gesprek als dreigend ervaren. Fieldwork heeft het bericht “jij gaat kapot” in redelijkheid kunnen en mogen opvatten als een ernstige bedreiging in de zin van artikel 7:687 lid 2 sub e BW. Het hof hield rekening met de verstoorde arbeidsverhouding die al enige tijd speelde omdat werknemer geen gehoor gaf aan de oproepen van Fieldwork om mee te werken aan zijn re-integratie. De directeur heeft zich daadwerkelijk bedreigd gevoeld, hij heeft immers aangifte gedaan bij de politie. Het ontslag op staande voet is hierdoor rechtsgeldig gegeven door Fieldwork, aldus het hof.

Gerechtshof Den Haag, 1 maart 2022

Meer weten?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor