• 3 Jan 2020

Beëindig nog voor het einde van dit jaar de slapende dienstverbanden!

Het duurt niet lang meer of de compensatieregeling voor de transitievergoeding treedt in werking. Hiermee wordt aan de werkgever compensatie verstrekt voor een betaalde transitievergoeding na ontslag van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer. Het doel van de compensatieregeling is het voorkomen van dubbele kosten voor werkgevers: te weten het loon dat zij gedurende twee jaar ziekte betalen en de transitievergoeding die zij vervolgens bij ontslag verschuldigd zijn. Het UWV compenseert deze transitievergoeding op verzoek van de werkgever.

In de aanloop naar de inwerkingtreding van de compensatieregeling blijkt dat er in de praktijk een aantal vragen leeft. Op 13 december 2019 heeft de minister in een brief duidelijkheid willen verschaffen over de slapende dienstverbanden.

Uit de brief volgt onder meer dat een beëindigingsovereenkomst die is gesloten in 2019 met een einddatum in 2020, tóch conform de regels van2019 wordt afgewikkeld. Verder zal het UWV vanaf 2020 de transitievergoeding compenseren aan de hand van de regels die gelden in 2020, ook als het einde van de 104-weken-wachttijd voor 1 januari 2020 is gelegen en de oude (hogere) transitievergoeding verschuldigd is. De minister adviseert dan ook om nog vóór 1 januari 2020 slapende dienstverbanden te beëindigen om zo de hoge compensatie te behouden.

Daarnaast vervalt het tweede maximum dat gold voor de compensatie. De compensatie van het UWV kan niet hoger zijn dan de (wettelijk verschuldigde en) door de werkgever betaalde transitievergoeding. De wet maximeert het te compenseren bedrag daarnaast op twee onderdelen:

  1. De compensatie is maximaal de transitievergoeding die is opgebouwd vanaf het begin van het dienstverband tot het moment dat de werknemer twee jaar ziek is. Op grond van de wet wordt over de periode waar sprake was een verlengde loondoorbetalingsverplichting (als gevolg van een loonsanctie) of de periode dat het dienstverband slapend is gehouden ook transitievergoeding opgebouwd. Dit gedeelte van de transitievergoeding is de werkgever wel verschuldigd, maar wordt door het UWV niet gecompenseerd.
  2. De compensatie bedraagt daarnaast maximaal het tijdens twee jaar ziekte betaalde loon (het zogenoemde ‘tweede maximum’). Hiermee wordt voorkomen dat de werkgever meer compensatie krijgt dan de loonkosten die zijn gemaakt tijdens twee jaar ziekte. Doel van deze regeling is immers het voorkomen van dubbele kosten voor werkgevers.

Met betrekking tot het tweede maximum vragen veel werkgevers naar de hoogte van de compensatie wanneer tijdens de eerste twee jaar ziekte ook een uitkering of loonkostensubsidie, al dan niet via de werkgever, is verstrekt aan de zieke werknemer. Een dergelijke uitkering is namelijk, op grond van de compensatieregeling, niet als ‘loon tijdens ziekte’ te beschouwen, waardoor een lager bedrag aan de werkgever wordt gecompenseerd.

Aan de hiervoor geschetste situatie is in de wetsgeschiedenis geen aandacht besteed. De minister erkent echter dat wanneer in voornoemde gevallen een lagere compensatie wordt verstrekt, dat niet strookt met het doel van dergelijke uitkeringen ofsubsidies om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken werknemers met een ziekte(verleden) of handicap in dienst te nemen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor