Update wetgeving

Wetsvoorstel arbeidsvoorwaarden gedetacheerde werknemers in de Europese Unie

Op 7 juli jl. is ter implementatie van de Europese Richtlijn 2020/1057/EU inzake detachering in de wegvervoersector (Mobiliteitsrichtlijn) een nieuw wetsvoorstel ingediend bij de Tweede Kamer. Met dit wetsvoorstel wordt deze richtlijn omgezet in Nederlandse wetgeving.

Aanleiding

Bijzondere juridische vragen en problemen die reizen bij de uitvoering van de Detacheringsrichtlijn in de wegvervoersector zijn aanleiding voor de richtlijn. De Detacheringsrichtlijn is van toepassing op alle vervoerssectoren, met uitzondering van het zeevarend personeel van koopvaardijschepen. Zowel de Detacheringsrichtlijn als de Handhavingsrichtlijn is onvoldoende toegesneden op de zeer mobiele aard van de arbeid van bestuurders in het internationale wegvervoer. Dat maakt sectorspecifieke regels voor de wegvervoersector nodig.

Inhoud

Deze richtlijn is een onderdeel van het eerste EU-mobiliteitspakket voor de wegvervoersector. Dit mobiliteitspakket heeft tot doel om te komen tot een veilige, efficiënte en sociaal verantwoordelijke wegvervoersector. De richtlijn verduidelijkt doormiddel van specifieke detacheringsregels welke wegvervoersactiviteiten onder de detacheringsregels vallen. Het wetsvoorstel biedt meer rechtszekerheid door te verduidelijken voor welke activiteiten in het wegvervoer de detacheringsregels gelden en wanneer de Nederlandse harde kern van arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden van toepassing is.

Om een effectieve en efficiënte handhaving van deze sectorspecifieke regels te verzekeren, zijn de administratieve voorschriften en controlemaatregelen geharmoniseerd binnen de Europese Unie. Dit zal ook administratieve lasten voor vervoersondernemingen beperken. Deze regels moeten het evenwicht waarborgen tussen het verlenen van correcte arbeidsvoorwaarden en sociale bescherming voor bestuurders, het vrije verkeer van goederen, en de vrijheid van ondernemers om grensoverschrijdende diensten in de wegvervoersector te kunnen verlenen.

Het wetsvoorstel bevordert aldus het waarborgen van goede arbeidsvoorwaarden en sociale arbeidsomstandigheden voor bestuurder. Door de controlemaatregelen en administratieve vereisten wordt oneerlijke concurrentie bestreden.

Voor de cliënten die werkzaam zijn in deze sector, is het belangrijk om hier kennis van te nemen (voor zover dat nog niet was gedaan). Wij kunnen uw eventuele vragen hierover beantwoorden.

 

Flitsbezorging supermarkt cao

De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft op 13 september de supermarkt-cao algemeen verbindend verklaard. Dit betekent dat ook online supermarkten als Picnic, Gorillas en Zapp onder de cao vallen. Werknemers van deze bedrijven hebben daardoor recht op het loon en de toeslagen die gelden voor werknemers in de fysieke supermarkten.

Eerder weigerde Picnic zich te houden aan de supermarkt-cao en sloot met vakbond De Unie een ‘e-commerce’ cao af. De supermarkten en hun vakbonden de FNV en de CNV meende dat hierdoor sprake was van oneerlijke concurrentie. omdat winkels als Albert Heijn, die ook bezorgdiensten hebben, moesten namelijk wel de toeslagen betalen als afgesproken in het supermarkt-cao.

Beide partijen legde hun cao voor aan de minister met het verzoek deze algemeen verbindend te verklaren voor de sector. De minister zegt niet in te zien waarom de bestaande afspraken voor supermarkten niet ook voor online boodschappendiensten zouden gelden en verklaart de supermarkt-cao algemeen verbindend.

Meer weten?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor