Welke arbeidsrecht updates zijn interessant?

Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden (implementatie EU-richtlijn)

Werknemers krijgen per 1 augustus 2022 door de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden een aantal nieuwe minimumrechten. In 2019 is deze richtlijn door het Europees Parlement en de Raad aangenomen en – nu het om een richtlijn gaat – moet deze worden omgezet in Nederlandse wetgeving. Afgelopen 19 april heeft de Tweede Kamer gestemd over de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. De wet is met 120 stemmen aangenomen. De Eerste Kamer gaat nu aan de slag met deze wet.

Arbeidsmarktbeleid

De mate van arbeidsongeschiktheid in de diverse arbeidsongeschiktheidswetten wordt vastgesteld met behulp van het Claim Beoordelings- en Borgingssysteem (CBBS). Het CBBS bevat zo’n 6000 functies die op de Nederlandse arbeidsmarkt voorkomen, inclusief de belasting van die functies. Om de beschrijving van deze functies te maken, brengt een arbeidsdeskundig analist van UWV een bezoek aan de werkplek waar de functie wordt uitgevoerd om de belasting ter plekke vast te stellen.

Tijdens lockdowns wegens COVID-19 waren bedrijfsbezoeken niet mogelijk. De achterstanden in de actualisatie van het functiebestand die hierdoor zijn ontstaan, kan UWV niet op korte termijn volledig wegwerken.

Om grootschalig functieverval te voorkomen, wordt de geldigheidsduur van functies in het CBBS tijdelijk verlengd naar 36 maanden tot 1 juli 2023. Per 1 juli 2023 wordt de geldigheidsduur weer teruggebracht naar de normale geldigheidsduur van 24 maanden.

Tewerkstelling Oekraïners

Op grond van de Richtlijn tijdelijke bescherming moeten lidstaten, dus ook Nederland, ervoor zorgen dat tijdelijke beschermden de benodigde verblijfsdocumenten krijgen voor de volledige duur van hun verblijf. Veel vluchtelingen uit Oekraïne beschikken nog niet over documenten waaruit hun verblijfstatus in Nederland blijkt. Zonder deze documenten is het voor werkgevers niet mogelijk om vast te stellen of de vreemdeling rechtmatig in Nederland verblijft op grond van de richtlijn tijdelijke bescherming en derhalve onder de vrijstelling uit artikel 6.5 van het Besluit uitvoering Wet arbeid Vreemdelingen 2022 valt.

Om deze reden is er een (tijdelijke) overgangsperiode geïntroduceerd waarin tewerkstelling van alle Oekraïense onderdanen een bepaalde periode zal worden toegestaan, zolang de overheidsdocumentatie nog niet op orde is. In beginsel duurt de overgangsperiode tot en met 31 mei 2022. Deze periode kan telkens verlengd worden voor een periode van maximaal drie maanden, wanneer dit noodzakelijk is in het belang van de uitvoering.

Deze tijdelijke overgangsregeling is ook van toepassing op staatlozen en onderdanen uit andere derde landen dan Oekraïne die kunnen aantonen dat zij voor 24 februari 2022 internationale bescherming of nationale bescherming genoten in Oekraïne of legaal in Oekraïne verbleven op basis van een geldige permanente verblijfsvergunning die overeenkomstig Oekraïens recht is afgegeven.

Meer weten?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor