Maatregelen Coronavirus

Door het coronavirus en alle gevolgen van dien heeft een werkgever minder werk voorhanden. Kan die werkgever dan werktijdverkorting aanvragen?

Werktijdverkorting vanwege het Coronavirus

  • Werkgevers die als gevolg van het Coronavirus tijdelijk onvoldoende werk voorhanden hebben om (al) hun werknemers aan het werk te houden, hebben de mogelijkheid om werktijdverkorting aan te vragen.
  • Werkgevers die aanspraak willen maken op werktijdverkorting zullen dan wel een vergunning moeten aanvragen bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
  • Als aan de voorwaarden is voldaan wordt een vergunning voor 6 weken verleend.
  • Deze termijn kan door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden verlengd tot maximaal 24 weken.

Welke regels gelden voor werktijdverkorting?

De hoofdregel is dat een werkgever niet eenzijdig de werktijd van zijn werknemer(s) mag verkorten, waarvoor wordt verwezen naar artikel 8 lid 1 Buitengewoon Besluit Arbeidsverhoudingen (BBA).

Door werktijdverkorting kan een uitzondering op deze regel worden gemaakt (art. 8 lid 3 BBA). Werktijdverkorting kan alleen worden toegepast als de werkgever daarvoor een vergunning heeft. Die vergunning wordt echter pas verleend als:

  • in een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% minder werk voorhanden is als direct gevolg van de bijzondere omstandigheid (hiervoor dient te worden gekeken naar de daling van de volledige arbeidscapaciteit van alle vestigingen binnen de onderneming), en
  • de oorzaken van het minder werk voorhanden hebben niet tot het normale bedrijfsrisico behoren (zoals bijvoorbeeld een werkstaking), en
  • de daling van de bedrijvigheid niet structureel, maar slechts tijdelijk is.

Voor welke werknemers kan werktijdverkorting worden aangevraagd?

  • Werktijdverkorting kan alleen worden aangevraagd voor werknemers die de werkgever moet doorbetalen als het niet kunnen werken in redelijkheid niet voor rekening van de werknemer hoort te komen (voor wie de werkgever een loondoorbetalingsverplichting heeft).
  • Voor oproepkrachten met een nuluren-contract, uitzendkrachten, zzp-ers kan geen werktijdverkorting worden aangevraagd.
  • Werknemers die geen recht hebben op WW vallen buiten de boot. Voor de werkgever geldt ten aanzien van deze werknemers geen loondoorbetalingsplicht.
  • Let op dat je werknemers niet zomaar bij de vergunning mag ‘toevoegen’. Is eenmaal een vergunning voor een bepaald aantal werknemers verleend, dan kan voor additionele werknemers enkel werktijdverkorting worden aangevraagd, wanneer de werkgever overgaat tot verlenging van de reeds verkregen vergunning. In de tussentijd is het aantal werknemers waarvoor de werktijdverkorting geldt dus vastgesteld.

Waar dient rekening mee te worden gehouden bij het aanvragen van werktijdverkorting?

  • Het aanvragen van werktijdverkorting moet digitaal plaatsvinden. Zodra de vergunning voor de werktijdverkorting is verleend, dient de werkgever de werktijdverkorting bij het UWV te melden.
  • De vergunning gaat in vanaf de kalenderweek van de aanvraag van de vergunning, mits de werkgever kan aantonen dat de verwachte daling van de arbeidscapaciteit langer dan twee weken zal duren. Met de ingeroepen maatregelen ten gevolge van het coronavirus zal dit voor de meeste werkgevers dus geen probleem zijn om aan te tonen.
  • Het UWV vergoedt achteraf de uren die de werknemers niet werkten tijdens de vergunningsperiode. Dit geldt alleen voor de uren waarvoor de werkgever een vergunning heeft. Als de werknemers aan de voorwaarden voor een WW-uitkering voldoen, maakt UWV de WW-uitkeringen aan de werkgever over. De werkgever betaalt daardoor minder loonkosten, terwijl de werknemers volledig in dienst blijven.

Wat kunnen werkgevers in de tussentijd doen?

  • Ten gevolge van het coronavirus mag van een werknemer meer worden verwacht dan onder andere (normale) omstandigheden. Verwezen wordt hiervoor naar het goed-werknemerschap, zoals opgenomen in artikel 7:611 van het Burgerlijk Wetboek.
  • Bovendien kan een werkgever, op grond van bepaalde CAO’s, collectieve vakantiedagen aanwijzen. Dit zijn verplichte vakantiedagen die de werknemer dient op te nemen. Ondernemingen met een ondernemingsraad dienen dienen dit echter wel eerst met elkaar te overleggen. Controleer dus goed of de op jou van toepassing zijnde CAO een dergelijke bepaling bevat.

Geldt dit ook voor flexwerkers?

  • Voor oproepkrachten met een nuluren-contract, uitzendkrachten, zzp-ers kan geen werktijdverkorting worden aangevraagd.
  • Werkgevers zijn oproepkrachten geen loon verschuldigd indien de oproepkrachten niet staan ingeroosterd. Ook als de werkgever het rooster van de oproepkracht op tijd intrekt, dus minimaal 24 uur van te voren afhankelijk van de van toepassing zijde CAO, is de werkgever geen loon verschuldigd over de wel ingeroosterde, maar op tijd ingetrokken periode.

Indien u naar aanleiding van dit bericht vragen heeft, dan kunt u contact opnemen.

NineyardsLaw/sectie arbeidsrecht

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Door onze nieuwsbrief blijft u op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom ons kantoor